Броварська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2017 » Березень » 20 » День Боротьби з Туберкульозом
09:21
День Боротьби з Туберкульозом
«ЗАХИСТИМО ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕБЕ ТА ТИХ ХТО ПОРУЧ»
 
За останніми статистичними даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я (ВООЗ) – туберкульоз на сьогоднішній день є найпоширенішою інфекцією в усьому світі, яка забирає людські життя набагато частіше, ніж яке-небудь інше інфекційне захворювання.
Туберкульоз - це хронічне інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія, яка була відкрита Робертом Кохом у далекому 1882 році і з тих пір отримала назву "паличка Коха". Даний вид бактерій дуже стійкий до різних впливів і в змозі зберігати життєздатність на різних предметах до півроку, а після первинного зараження захворювання може розвинутися через роки, а в деяких випадках і десятиліття. Тому якщо дане захворювання виявлено у дітей, або осіб раннього віку, то це означає, що інфекція потрапила в організм під час вагітності. А якщо на туберкульоз захворіла літня людина, то можна, з великою часткою ймовірності стверджувати, що інфекція потрапила в його організм ще в підлітковому віці і в слідстві вікового зниження імунітету активізувалася.
Найпоширенішим вважається туберкульоз органів дихання.
Рідше зустрічається туберкульоз лімфатичних вузлів, очей, органів сечостатевої системи, кісток і суглобів.
Причини захворювання
Зараження туберкульозом головним чином відбувається повітряно-крапельним шляхом внаслідок безпосереднього контакту з хворим туберкульозом легенів людиною. Також можна туберкульозом можна заразитися вживаючи молоко від хворої на туберкульоз корови, яке не пройшло термічну обробку. Основними причинами, які сприяють захворюванню на туберкульоз є: неповноцінне неправильне харчування, ослаблений імунітет, фізичне або нервове виснаження організму, наркоманія, тютюнопаління, ВІЛ-інфекція
Ознаки і симптоми туберкульозу
При появі перелічених ознак слід негайно звернутися до лікаря:
- Проява загальної слабкості і не замітна раніше швидка стомлюваність;
- Підвищене потовиділення у верхній частині тулуба;
- Втрата ваги з-за зниження або повної відсутності апетиту;
- Підвищення температури тіла до 37 і більше градусів без видимої на те причини, що триває понад тиждень;
- Гарячковий блиск в очах;
- Покашлювання або кашель, з обов'язковим виділенням харкотиння, часто з кров'ю
Лікування
Лікування туберкульозу обов'язково має бути комплексним. Медична терапія є основним компонентом лікування туберкульозу і при її проведенні велике значення має правильний підбір комбінації антибактеріальних препаратів, їх кратність, оптимальна добова доза, тривалість лікування та спосіб введення.
Найбільш ефективно туберкульоз лікується при його виявленні на ранніх стадіях, однак навіть у цьому випадку повне одужання настає не раніше ніж через рік, але найчастіше це займає близько двох-трьох і більше.
У тих випадках, коли при стандартному консервативного лікування не вдається досягти виздоровлення - доводиться вдаватися до оперативного втручання, в результаті якого частково або навіть повністю може бути видалене від одного до декількох легеневих сегментів.
Важливе значення у лікуванні хворого на туберкульоз відіграє правильне харчування і суворе дотримання режиму. Повний спокій приписується тільки у випадку тяжкого стану пацієнта при кровохарканнях або після операції, тому більшість пацієнтів згідно режиму займаються лікувальною фізкультурою. Харчування хворого на туберкульоз повинно містити велику кількість білка і вітамінів та бути висококалорійним.
У висновку хочеться акцентувати увагу на тому, що завдяки обов'язковим щепленням БЦЖ - у разі інфікування, дане захворювання протікає в більш м'якій формі.
За статистикою, захворюваність на туберкульоз серед нещеплених людей до десяти разів вище, ніж серед тих, що пройшли вакцинацію.
Товариство Червоного Хреста України, сприяючи державі у боротьбі з туберкульозом, здійснює діяльність у сфері різних національних та регіональних програм, які направлені на зменшення захворюваності та смертності населення від туберкульозу.
Сьогодні дуже важливо надавати підтримку тим категоріям громадян, у яких немає коштів для оплати профілактики та лікування цього інфекційного захворювання, для ведення ними здорового та повноцінного способу життя.
Багато чого залежить від нас самих, тому особливого значення набуває активізація інформаційно – пропагандистської роботи серед широкого загалу населення, особливо серед дітей та молоді задля лікування та профілактики туберкульозу.
З цією метою Броварська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України в рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом спільно з Броварською центральною районною лікарнею на Майдані Свободи в місті Бровари, 24 березня 2017 року, з 10.00 години до 14.00 години проводить інформаційно - просвітницький захід на тему - «ЗАХИСТИМО ВІД ТУБЕРКУЛЬОЗУ СЕБЕ ТА ТИХ ХТО ПОРУЧ», під час якого можна буде пройти флюорографічне обстеження у пересувному автомобілі флюорографі.
Важливо пам’ятати, що лікування туберкульозу проводиться, щоб вилікувати хворого і запобігти подальшому поширенню хвороби.»
 
 
Голова Броварської МРО ТЧХУ
Л.Б. Драпей
 
 
 
 
Переглядів: 386 | Додав: Untitled | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 05:43
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Погода

Погода в Києві » Україна


catalog.red-cross.org.ua

Статистика
Copyright MyCorp © 2024