Броварська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2016 » Червень » 14 » Здай кров – врятуй життя!
09:39
Здай кров – врятуй життя!

         

  У травні 2005 р., в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові 14 червня. Як відомо, потреба в донорській крові виникає у людей будь-якого віку з різними серйозними захворюваннями. 

 

             Важко назвати галузь медицини, де б не застосовувалась донорська кров, її компоненти та препарати, яким немає альтернативи. Тому кожен донор, який здає кров безоплатно, робить свій безцінний внесок у добру справу — порятунок людських життів.

          Цього року Всесвітній день донора крові знову проводиться у всьому світі і координується Всесвітньою організацією охорони здоров’я, Міжнародною федерацією товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Міжнародним товариством з переливання крові та Міжнародною федерацією організацій донорів крові.

               Для всіх тих, хто бажає долучитися до цієї благородної справи, пропонуємо пам’ятку, підготовлену Броварською МРО ТЧХУ:

 

Перед здачею крові:

- напередодні необхідно повечеряти, відмовившись від жирної їжі, молочних продуктів; - можна вживати солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, варені крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральну воду, овочі, фрукти (крім бананів);

- не вживати алкоголь за 48 годин до процедури здачі крові;

- пити більше рідини;

- не вживати ліки, особливо ті, які містять анальгін, аспірин, за 72 години до процедури;

- добре відпочити, виспатися; - легко поснідати у день процедури;

- не курити за 2 години до та 2 години після процедури.

Після здачі крові:

- відпочити 10 хвилин;

- випити солодкий чай, з'їсти щось легке;

- у цей день краще уникати надмірних фізичних навантажень;

- алкоголь не вживати щонайменше впродовж 8 годин;

- протягом наступних 2 діб бажано регулярно та добре харчуватися, вживати багато рідини.

ПАМ"ЯТАЙТЕ!

1. Осіб, легших за 50 кг. або зростом нижче 150 см., в індивідуальному порядку до здачі крові може допустити тільки лікар-трансфузіолог. За 1 забір зазвичай беруть 450 мл + 40 мл крові - це 0,6-0,8% від загальної маси тіла дорослої людини. 

2. Донорами не можуть бути люди, які хворіли або хворіють на СНІД, носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, із гіпертонічною хворобою ІІ-ІІІ ст., ішемічною хворобою серця, атеросклерозом. А також ті, хто має захворювання нирок, органів травлення, гострі запалювальні процеси. (Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах).

3. Цільну кров рекомендуємо здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється упродовж 30-40 днів. Щоб відновлення відбулося швидше, радимо пити багато рідини - соку, чаю. А раціон донора завжди повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові. Продукти, що містять білок - м'ясо, буряк, гречка, сочевиця, усі бобові, риба та ін. 

4. Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Адже здача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози й інших органів травлення. До того ж, кров беруть лише у здорових людей, відтак, донорство - нагода перевірити власне здоров'я. 

5. Щоб бути донором, важливо вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння. 

Для заохочення до здавання крові держава пропонує наступні пільги:

- З метою адаптації організму до крововтрати чинним Законом України передбачено звільнення донора від роботи в день процедури і на наступний день після неї зі збереженням середньої місячної заробітної плати.

- Якщо, за домовленістю із роботодавцем, донор у день здавання крові виходить на роботу, вихідний переноситься на іншу дату. У випадку, коли доброволець здійснює процедуру під час відпустки, то відпустка продовжується на відповідну кількість днів.

Переглядів: 416 | Додав: Untitled | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Субота, 20.04.2024, 14:16
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Червень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Погода

Погода в Києві » Україна


catalog.red-cross.org.ua

Статистика
Copyright MyCorp © 2024