Броварська міськрайонна організація Товариства Червоного Хреста України ГоловнаРеєстраціяВхід
Головна » 2013 » Липень » 10 » Червоний Хрест застерігає: Будьте обережні під час спеки!
14:21
Червоний Хрест застерігає: Будьте обережні під час спеки!

Літня спека, особливо цьогорічна, є вельми небезпечною для більшої кількості людей.
Навіть нетривале перебування на відкритому сонці або у приміщенні, яке погано вентилюється, може викликати тепловий удар, запаморочення, нудоту, підвищення температури тіла, а в окремих випадках — різке підвищення артеріального тиску і перебої в роботі серця.

В таких випадках допомога може підійти не завжди вчасно, тому кожна людина має знати і додержуватись кількох правил, які допоможуть почуватись у спеку більш комфортно і зменшити негативний вплив від високих температур.
Кращий варіант, як врятуватися від спеки, — знаходиться біля моря, річки, водойми. Однак є інші способи врятуватися від спеки влітку. Всі наступні рекомендації прості, практичні й ефективні. Все, що Вам потрібно, щоб пережити сильну спеку — це змінити звички влітку. Звичайно, добре в приміщенні з кондиціонером, але якщо Вам необхідно бути на вулиці у сильну спеку, обов’язково носити головний убір і намагайтеся перебувати в тіні. Кращий друг у боротьбі з літньою спекою — холодний душ.
Якщо Вам нестерпно спекотно, а до душа далеко, є один ефективний спосіб освіжитися — намочіть шию, починаючи від потилиці і до спини. Ефект Ви відчуєте миттєво, прохолода піде по всьому тілу. 

Харчування
Часто у сильну спеку взагалі не хочеться їсти, тому їжа влітку повинна бути легкою, бажано зменшити споживання жирної, солоної і смаженої їжі. Є продукти, які мають освіжаючі і тонізуючі властивості. До таких продуктів відносяться: огірок, кавун, диня, грейпфрут. У сильну спеку рекомендується вживати більше овочів і фруктів. Можна на час відчути себе вегетаріанцем і влаштовувати собі розвантажувальні дні без м’яса. Але якщо Ви зайняті важкою фізичною працею, то від м’яса відмовлятися не можна.


Напої
Більшість людей у сильну спеку п’ють холодну газовану воду, а це в корені невірно. Вона охолоджує тільки горло, створюючи ризик ангіни. Найкращий варіант в літню спеку — це чашка зеленого або м’ятного чаю, він регулює обмін тепла в організмі. У сильну спеку необхідно пити не менше 3 літрів води для відновлення водно-сольового балансу. Ще втамувати спрагу допоможе чорничний, апельсиновий сік, вода з декількома краплями лимонного соку. Великою помилкою є впевненість, що холодне пиво втамовує спрагу. Як у випадку з холодною газованою водою, пиво лише охолоджує горло, а по закінченні короткочасного ефекту охолодження викликає ще більшу спрагу. Влітку взагалі краще обмежити кількість споживання алкоголю, тому що чим менше алкоголю в крові, тим легше організм впорається з сильною спекою. 


Одяг
Одяг влітку повинен бути легким і бажано з натуральних тканин. Краще всього, якщо одяг буде світлих тонів, так як темний колір притягує сонячні промені. Синтетична тканина зменшує тепловіддачу. 
Частою причиною поганого самопочуття в період спеки є нераціональні енерговитрати організму. Вірніше, наше невміння правильно розпорядитися своєю енергією. У спеку необхідно менше нервувати. Адже будь-який ексцес на роботі або вдома веде до підвищення енергетичних витрат. Бережіть один одного, не нервуйте і не нервируйте інших. 

На роботі
1. При температурі повітря вище +26 градусів кожні півгодини випивайте склянку води.

2. Заведіть на столі невеликий акваріум
 (можна навіть без риб і без рослин, аби з водою), нехай випаровує вологу і трохи охолоджує повітря. 
3. Купіть простий пульверизатор і обприскуйте простір час від часу холодною водою.
4. Якщо є можливість, покладіть на плечі мокру хустку. 
5. Частіше бігайте в туалет і мийте руки до пахв прохолодною водою і вмивайтеся. 
6. Хоча б раз на дві години намагайтеся полежати хвилин п’ять — вбережіть свої судини від перевантаження. 
7. Добре допомагають рослини з великими листами (наприклад, бегонія або фікус): якщо їх облити водою, вони будуть довго залишатися вологими і зменшать жар. 
8. Намагайтесь найважливіші справи вирішувати в першій половині дня, доки організм не нагрівся і кровообіг головного мозку не змінівся. 


   В машині
1. Розташуйте на скляних частинах авта сонцезахисні шторки (на присосках). Їх застосування знизить температуру в салоні на 5-7 градусів.
2. Придбайте "дзеркальний" екран на лобове скло. Тільки встановлюйте його зовні автомобіля (краю затискаються дверима). Якщо встановіть екран всередині, левова частка відбитого їм тепла і сонячного світла залишається в салоні.
3. Частіше мийте і поліруйте автомобіль. Чим більше бруду на кузові й стеклах, тим гірше від них відбивається сонячне світло, і тим швидше вони розпалюються.
4. Не залишайте в салоні автомобіля запальнички і балони під тиском (наприклад, лак для волосся). У спеку нерідко вони вибухають. Також під відкритим сонцем неодмінно зіпсуються залишені в салоні автомобіля аудіокасети та інші пластикові дрібниці.


В будинку
1. Пийте зелений чай. 
2. Бувайте на пляжі
3. Одягайте легкий, світлий одяг з натуральних тканин. 
4. Більше перебувайте у затінку. 
5. Менше користуйтеся декоративною косметикою. 


І ще кілька простих порад
— пийте 8 склянок води на день. Під словом вода не розуміються кави і соки. Ці напої пийте за вашим бажанням, окрім 8 склянок води А вода — це або мінеральна (не газована вода) або чай (краще зелений і холодний, і без цукру); 
— щоб легко заснути і добре виспатись вночі, постіль краще попередньо вихолодити: потрібно взяти простирадло і ковдру, згорнути їх і помістити на 1 годину (можна за бажанням і на 2-3 години) до холодильника. Якщо ви спите на природі, або на дачі, простирадло можна змочити водою і добре викрутити. 
— біля ліжка розташуйте тарілку з кубиками льоду (без води), зверху покладіть сухий рушник. Прикладайте до лоба охолоджений сухим льодом рушник. Це допоможе вам охолодити лоб і голову і уникнути головного болю перед сном;
— вентилятор повинен стояти тильною стороною або до дверей або до вікна, що б він міг вбирати свіже повітря, а не ганяти по кімнаті сперте гаряче повітря, яким ви тільки-но дихали;
— в таку спеку медики рекомендують при найменшій можливості роззуватися і ходити босоніж. Зрозуміло, не по розпеченому асфальту, а по траві;
— звичайну воду можна замінити водомісткими овочами і фруктами, наприклад, огірками, помідорами, кавуном. Завдяки їм організм отримує додаткову порцію вітамінів і мінеральних речовин. Гарячий зелений чай, який п’ють південці, теж корисний у спеку: він регулює теплообмін.

І ще раз нагадуємо — пийте воду, чим більше, тим краще. Голова болить у спеку від зневоднення. Виходячи з дому обов’язково запасіться пляшкою прохолодної води. Бережіть себе!
Переглядів: 869 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Четвер, 18.04.2024, 12:35
Меню сайту
Форма входу

Пошук
Календар
«  Липень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 40
Погода

Погода в Києві » Україна


catalog.red-cross.org.ua

Статистика
Copyright MyCorp © 2024